Thursday, 29 September 2016

Back after 2 years~

Assalamualaikum~

"Apa khabar semua? Lama kita tidak bersua di laman blogger ini.. Hahaha, its been a long time since kemasukan aku ke kolej matrikulasi, kan..??"

Actually, sepanjang tempoh d matrik hingga lah sekarang, mmg ada niat pun mau update blogger ni, tapi biasalah masalah seorang student, tiada wifi, ada data internet tpi slow mcm siput, lain pula masalah d rumah, komputer yg mnjdi kegemaran utk dgunakan rosak pula, guna laptop pula, laptop slow, nnti silap2 aq taip pnjg lebar, ttiba laptop buat hal, ndk kaa putih mata tu nnti.. (=.=")

Okay past is past kan,,
So wanna know, where am I right now.?
I'm here at UNIMAS as FIT's student major in Network Computing..

So d pendekkan cerita, 1 bulan sudah di bumi kenyalang n UNIMAS gemilang niii.. Yeahh !! XD


 "Terharu owh tiga org ni dtg utk hntr kmi (aq n siti) d aKKIA"

"Malam first d Sarawak, family n kazen enjoy dlu d waterfront"

 "Jalan-jalan sampai masuk gua sblm check in kolej"

"Dalam gua Pari-Pari nii"

"Detik2 perpisahan d bwh blok Kolej Sakura. Time ni mmg mw banjir sdh laa."
Survive dr Minggu Aluan Pelajar yg aq rsakan time tu mcm mngikuti perkhemahan, still dreaming n ndk pcaya smbung degree sdh.. Hahaha XD

"Ni geng2 xKMLian PDTian yg stay d kolej Sakura. Selalu bersama time MAP."

So, summary dr cerita aq setalah sebulan d UNIMAS ni..

 "Orientasi Kolej Sakura, Kump 10."

"Lawat Siti di Kolej TAZ with Far"

"Beraya Aidiladha di perantauan bersama rakan2 baru, Matang-Bako-Samarahan"

"My lovely housemate A.3.5, Ramah Tamah Aidladha Sakura"

"Gabungan RTASakura dengan rumah A.3.6"

 "Bejalan sma Far n the geng smpai sempadan Indonesia di Serikin"

"Lps dr Serikin trus masuk Gua Angin"

"Perjumpaan Pembimbing Rakan Siswi UNIMAS, kump 6"

"Welfie dlm lift pun boleh, lps pjumpaan NEXGEN"

Then, mau tau pasal subjek.?
Utk first year ni, smua kuliah gbung dgn kos lain msih..
First sem for first year ni, student FIT akan belajar ;
        Discrete Mathematics
        System Analysis and Design
        Introduction to Programming
        Softskill & Basic Volunteerism
        Foundation of Entrepreneurship Cultivation
        Preparatory English 1 (utk yg tidak lps band 3 MUET)

Skrg sdh minggu ke-4 pembelajaran, overall OKAY jaaa, tpi sedih ni, subjek yg aq semangat (ITP) balik2 kelas cancel sbb lecturer pi outstation.. T_T Ndk pa laa, minggu dpn ada sdh tuu kelas, minggu ni last cancel, minggu dpn brabis mnggnti kelas XD

Tu ja laa, kalau rajin nnti update lgi.. Ni pun pinjam laptop Far, laptop aq k.o ndk connect wifi (>.>)

p/s: pergelangan tangan sakit, sbb tlampau lama ndk menari di keyboard XD kena culture shock jg bh tgn ni.. Hahahah XD

Sekian, makasih baca ^_^








Monday, 19 May 2014

MyFirstDayAtKML~!!

Assalamualaikum~

Hey2~!! I'm officially KML's student now.. So, tdi pagi bangun2, bersiap n sarapan truz jalan pi Kolej Matrikulasi Labuan.. smpi ja kat gate KML, ada fasi bgi peta KML utk cari blok2 asrma utk lapor diri pndftrn,, so cer nya, aq ni blok C, so aq rambang2 cakap aq blok Karisma C,, padahal mnada Karisma C, tpi Madani C.. hahha.. then, turunkan barang n mnuju pi asrma n berbaris utk mndftr,, tyme tu barisan pnjg sdh,, mcm ada 20 org dpn aq yg vervaris utk mndftr, so kiranya, rmai laa jg org yg msuk blok C hri ni,, blum tw lgi laa esk cmna.. then, ada kna betaw kasi sedia gmbr paspot 2 keping then tulis nama dan no.bilik.. smpi kat dpn pintu pndftrn, aq mci blank sbnrnya, paper apa yg drng mnta sbnrnya ni,, haha,, then sdh msuk, aq ikut ja laa pa org dpn aq bgi kluar paper,,, dy kluarkn paper pndftrn on9 tu, aq p0n kluarkn laa jg.. sdh kna cek paper dftr on9, pegi next section, ambil kunci bilik then, cenderakenangan dr KML n t-shirt KML dua helai.. hbis ja dftr tu, trus direct angkat barang pi tingkat 3.. wuhuuuu,, kapus2 aq angkat brang pi tingkat 3, sdh laa kasut bwt mslh, sempit pla tiba2 aq pkai.. adeii,, jalan ja laa cover2 sakit kaki.. hoho.. sdh smpi bilik, truz pilih port tmpt tdur, port study, tilam, loker  n bantal,, org first k dtg pi bilik,, so, suka suki laa mw pilih mna2.. hahha,,, then ada someone dtg, ohh, my roomate.. nma dy Nur Khaizatul Umi dr Lawas Sarawak ambil Akaun.. ok,, nma dy p0n Umi laa.. haha,, tpi aq pndi2 pnggil dy Khaiza.. dy tetap pnggil aq Ummi.. hehe.. dy p0n sama mcm aq, jenis yg pemalu, mw bckp tu, msti ada org yg tlng smpikan, aq sruh mama, dy sruh kakak dy.. so, bru kmi dua ja laa ygsdh check in bilik.. 2 lgi kosong..  sdh kemas2 bilik, psng cadar, full kan loker n meja study truz kna pnggil pi dewan Mutiara utk Taklimat IbuBapa Fasa 1.. sblm mw pi dewan tu, ternampak pla Ekin di tingkat 4berdepan dgn bilik aq,, yeah~!! ada kawan satu blok.. hehe.. kwn2 TDM yg len blum jmpa, bru sms2 ni.. huhu

Tyme d feri, selfie2 dlu with my besties,,



Gambar2 dlu dgn mama, abah, mila, n putri..




Ready sdh utk pi mndaftar ni.. hoho (Fara, Wani, Ummi)



Sdh hbis dgr taklimat, truz dpt tw blh kluar b'mlm lgi hri ni, tpi msti balik pi KML sblm 6 ptg esok,, sbb orientasi mula tyme maghrib tu,, nasib laa jg parents booking feri utk balik esok, so dpt lgi enjoy jln2 dgn family ptg tdi.. hehe.. so, jln pi kedai cri klengkapan bilik, utk hias2m utk keselamatn n etc... pi cari coklat yg murah2 so pegi laa ni kedai Sky Mart Free Duty.. waa~!! semua coklat laa.. borong habiss ni.. haha.. then, ptg tdi pi lawat rmh nenek kt Perumahan Sungai Bedaun.. parents syok2 cerita dgn nenek, kmi tiga org ni mw tertidur2 sdh.. haha.. jam 6 lebih gtu kmi blik pi cri dinner then blik homestay utk mndi,, first2 fikirkan mw balik esok, tpi Fara dgn Wani mw blik KML mlm ni jg, mw besa kan dgn suasana d sna,, so, aq p0n ok laa jg, blik mlm ni.. tiba2, time drng Fara mw jln sdh, Abah sruh aq blik esok ja, lgi pun teda kwn aq d bilik,, roomate p0n tdur d luar mlm ni.. so, aq p0n ikut ckp bapa aq, stay homestay ja,, tpi drng Fara n Wani tetap pi KML,, okay. hee~

These are mine~ hehe ^_^




Sky Mart coklat-coklat.. hee..







so, 19 Mei,, mula laa orientasi kami.. huaaaa~!! jgn laa strict sgt k,, harap2 laa.. Amin.. k laa, mw tdur n bgun awal blik KML.. oh ya,, cuti Kaamatan kmi balik jg,, insyaAllah.. hee~ k, gudnite, ma'as salamah wa ilal liqo'.. 

Ni haa KML..




Wassalam.. ^_^