Thursday, 17 May 2018

Don't judge a book by it's cover

17 Mei 2018 is the first day of Ramadhan for this year~!
Selamat Menunaikan Ibadah Puasa, sahur jgn lupa bangun, n selamat menunaikan solat sunat terawih gais.. 🙌
And aq pula tetiba di waktu mcmni, msih berjaga and rajin mw buat post. Hahahah 😂
Sik laa, kmk try polah project tok.(Eseh klaka srwk bh) 😝

Okay back to the topic !
Hmm, dah tahun dua ni, mcm2 ragam manusia yg aq dah tengok.
Dalam sedar tak sedar, aq ketawa, gembira, nangis dan seram dengan kawan-kawan yg lain.
Itu hakikat luaran yg boleh diekspresikan oleh seseorang tu, tpi hakikat dri lubuk hati dy yg paling dalam?
Pernah dgr sik, ahli psikologi ada ckp, org yg kuat ketawa tu sebenarnya dy yg paling sedih dlm diam.
And orang mcm ni berjaya mmbuatkn aq percaya yg dy sbnarnya baik2 ja, walhal dy tgh memendam rasa sedih, kecewa dan marah seorang diri.
Aq pula klw kes2 bawang-membawang ni bkn laa first, tpi pling last dpt info~!!!😂
Disatu sisi yg lain, Allah uji seseorang tu dgn panas baran dy, even cukup solat cmna skalipun kn, tetap ndk akan lari dri ujian Allah.
Fenomena skrg ni, selalu dgr orang mencarut.
Aq dlu first time masuk U pun, hmpir kna kejutan budaya jg la.
Tpi msih boleh d control. Alhamdulillah aq bukannya kaki mencarut yg heavy2 tu. XD
Siyes talk, sem tok jak kmk bnyk bljr dri ragam org.

Ok laa lost idea sdh ni, otak tepu sbnrnya lps hadam coding, tpi rsa mw bwt post tu tetap ada. Hehehe
Last but not least, hati-hati laa dlm memilih kawan. Klw x suka, ckp terus dpn2, jgn tikam dri blkg. Tu yg org benci n xblh lupakan even kw pernah bgi dy sejuta ringgit sekalipun.

Sincerely,
Ms Speckie/Sii Kacamata Biru

Friday, 14 July 2017

A year done at UNIMAS (part 2)

<SEMESTER 2>

1. Minggu kedua lepas mendaftar, struggle utk 2/3 interview 😅.

2. Crew for HI Live @ UNIMAS

Di beri peluang dan bimbingan bertugas bwh unit jemputan dan pendaftaran or known as IR. Mula2 fikir kn senang jdi crew ni, sbenarnya sgt laa mencabar. Mencabar2 pun, tetap best laa, lagi2 dikelilingi dgn org yg superb 💪 So tugas IR yg aq belajar, klw bhgian invitation, listkn semua VIP dlm UNIMAS, tulis surat kpd pihak yg terlibat (cnthnya tmpt utk jual tiket), hntr kad jemputan kpd VIP dan sahkan kehadiran VIP. So dsbb VIP ni laa aq rsa dlm masa seminggu tu aq ulang alik dr FIT, FSTS, FK then FSS utk jmpa dekan. Fuhhh! Mencabar sgt~ Then bhgian pendaftaran, jual tiket sbnyk 3000 tiket kt pavi ikut jdual btugas yg dtetapkan, then redemption tiket lastly time event berlangsung jaga pintu masuk utk koyakkan tiket penonton. Dapat jg laa tgk Harith Iskander and wife dy lalu dpn mata ni, smpai terkaku tiga org yg jaga pintu ndk sempat mw bwa selfie 😂 Tahniah HI Live @UNIMAS menang anugerah program terbaik sempena MEGAH 2016 👍👍👍


3. Mini Cake Boss

Gabungan Sakura+Allamanda+Cempaka

We are group Elegant 💁

Teka laa mna kek design by group kami 😂

4. Training Of Trainer di Kg.Salak

Jauh perjalanan utk melatih diri dan belajar benda baru, sampaikan perlu merentas sungai menaiki bot. Program ni utk melatih peserta berhadapan dgn pelajar2 sekolah rendah. Kami ajar bwt game sambil belajar.

Ni kami tgk pertandingan karaoke, sbb tmpt kmi tinggal tu blackout.

Ni lepas school attack, kami main santai bola jaring dgn pemain sekolah.

Haaa, naik bot mw mnyeberang sungai.

5. Harith Iskander Live @UNIMAS

Sdh crew2 event bertungkus lumus dan berhempas pulas jual tiket, cari sponsor semua, so here he is.

Family HI Live @UNIMAS bersama HI sndri 👏👏👏

Team IR, semua bunga sorang ja kumbang 😂

 6. Outdoor Activity KoQ

Kelas KoQ time tu fasi kmi bwa pi JPAM utk jungle trekking and abseiling. Dri tghri smpai laa ke mlm kmi d sna utk mnghbiskn abseiling for two classes. Best sgt abseiling, walaupun taku2 jg laa time tu, tpi ndk laa tershow off takut tuu.. last abseiling time form 2, perghhh lama sdh laa.. Trus aq dpt tw mw bwt bnda tu lgi, excited gilakkkk 😆
Abseiling cara normal.

Nasib boleh senyum lgi lps habis turun 😅 with Watiii
7. Projek Khas KoQ di Taman Negara Bako

Subteras Kembara Diri 2017 dua tiga kali tukar plan utk projek khas ni, at the end we stick to go to Bako National Park 💃💃💃 Kami pi Bako bkn saja2 jalan k, tpi bwh khidmat komuniti, so subteras kmi plan mw bwt gotong royong bersihkan kawasan taman tu, dari pantai ke kawasan penginapan dan longkang2.. Mw pi taman ni perlu bayar bot rm15 sorang utk sekali jalan (klw x silap laa).. Naik bot tu sempat laa menikmati pemandangan yg indah 😍 Siyesly, cantikkk sangatt !! Then, spatutnya kami pi jungle trekking jg, tpi dsbb kmi perlu balik hari tu jg, kami perlu kejar masa takut air jdi surut, klw surut xdpt laa balik.. So kmi pakat xmw jungle trekking, just bwt modul jaa.. Lastly, rasa rugi laa pula ndk pi jungle trekking 😔 Sikpa laa, next time boleh pegi lagi 😀💪


8. IT Week 2017

Ni program anjuran fakulti IT/SKTM, so time minggu ni aq jdi crew utk AJK Hadiah.. Jaga booth cabutan bertuah jaa yg aq sempat. Yg len clash dgn jadual kelas. 😀

-gambar hilang dri radar- 😪

9. KESUMAS

Pertandingan sukan antara fakulti.. So aq ni just wakil utk kontinjen perbarisan FCSIT.. Tema sukan kali ni pula Clash Of Clan. Kami punya cosplay ialah Barbara, bwt guna kotak utk helmet n tali pinggang dy 😂 Paling mencabar waktu tu adalah hujan, habis semua prop utk cosplay tu basah kna hujan n warna cat dy pun luntur. Tapi tu semua tak mematahkan semangat kmi utk berjuang dlm perbarisan 💪💪💪 cehhh 😝 Kami berjuang bkn utk menang pun, just turun saja2 isi masa lapang, kenal2 sma senior fakulti, support fakulti len.. Mcm org bilang, "Just for fun" gtu 😅

Kontinjen Barbarian FCSIT
10. Inspirasi NEXGEN

Program ni mendedahkan kepada peserta yg mengikuti program bhawasanya ada golongan pelajar di kawasan luar bandar yang belum mengenali apa itu Universiti, yg belum tahu cita2 dan impian mereka.. So like always schoolattack, kami bwt game utk drng belajar serba sedikit, bwt refreshment n so on.

Lepas dri schoolattack, peserta2 semua terlibat dgn "Survival Day".. Peserta di tinggalkan di Waterfront(jam 1.30pm) kemudian misi drng utk menjana wang sebanyak rm100 dan wang makan minum serta pengangkutan balik ke UNIMAS(sblm jam 6.30pm) secara berkumpulan di pantau oleh crew yg bertugas d stiap kumpulan.

SK Sampun

SK Sampun Tebu
Ni group Survival aq, drng bwt Busking. N berjaya dpt duit RM100+ dlm masa 3 jam 👏👏👏 Dan selamat tiba di UNIMAS sebelum jam 6.30pm bantuan fetching bernilai rm30.

11. Dinner with family HI

Penat lelah di bayar dengan belanja makan Gazebo Laksa Steamboat Buffet. Perut kenyang, hati senang, makan free. Hehehehe.. Syukurrr 😊

Masak pnya masak, smpai hbis gas 😂

Ladies IR team 😍

4 bunga dan 1 kumbang, ehhhhh~!

12. Design Your Pillow

Desin and jahit ikut kreativiti masing2.. Material smua dsediakan. So aq teda idea sgt, last2 idea panda jg laa terkeluar 😅 And dila pula dgn idea baymax nyaaa 😆


13. Hari KoQ 2017

Semua subteras KoQ bertanding utk booth and persembahan. Utk persembahan, semua subteras under teras Kepimpinan bergabung, tpi utk booth sndri2..



Family Kembara Diri 2017 😍

14. MEGAH

Majlis Apresiasi Gemilang (MEGAH) Mahasiswa UNIMAS ala2 ABPBH, Anugerah MeleTOP cmtu laaa, tpi ni utk student yg cemerlang dlm akademik, organisasi/persatuan/kelab yg aktif n bnyk lgi laa anugerah yg dpertandingkan. So aq kt cni bkn sbgai pelajar cemerlang (tpi insyaAllah doakan next2 year dpt laa peluang tuu k, aamiin), aq kt cni bersama family NEXGEN yg serba gelombang hijau ft gelombang silver/kelabu. Calon utk organisasi n program terbaik, tak dlupakan jg utk poster dan vdeo terbaik. Tapi belum ada rezeki kami tahun ni, insyaAllah next year boleh lagi dgn adanya Inspirasi2 yg semangat kebabom niii 💪💪💪

Crew NEXGEN with NYDP Mpp

Tiga org ni paling awal dtg Arena Gemilang

Amboiii, cantik menawan inspirasi ni semua 😍 Family NEXGEN 😘

And banyak lagiiiiiiiiiiiiiiiiii, tapi lupa laaa, gambar pun ntah hilang pi mna sdh 😤😤😤

p/s : gambar random pick, sorry klw ada terbidak 😝

Sekian terima kasih..

Nantikan next entry mngenai rakan2 seperjuangan selama dua sem ini 😁